Νομός Μεσσηνίας

Η Μεσσηνία βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Περιοχή με σπάνια ομορφιά, έχει σαν χαρακτηριστικά την θάλασσα και τα αμέτρητα χιλιόμετρα παραλίας με βότσαλο και άμμο αλλά και τον πανέμορφο βιότοπο της Γιάλοβας, χώρος συγκέντρωσης σπάνιων πουλιών, που συμπληρώνεται με την άγρια ομορφιά της περιοχής του ποταμού της Νέδας που κατηφορίζει ανάμεσα σε λόφους και φαράγγια σε μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Ξέχωρα από τις ομορφιές αυτές της Μεσσηνίας, υπάρχουν θαυμάσια καταφύγια για τους εραστές της ήρεμης ζωής, ενώ για τους εραστές της σύγχρονης ψυχαγωγίας υπάρχουν τα κατάλληλα μαγαζιά. Τέλος, για τους λάτρεις των γαστρονομικών απολαύσεων προσφέρονται νόστιμοι μεζέδες, υπέροχα κρασιά, ούζο και γλυκίσματα.

Πύλος (12χλμ.): Η Πύλος, με ιστορία που ξεκινάει από τα Ομηρικά χρόνια, μαγεύει τον επισκέπτη όχι μόνο με την μακραίωνη παρουσία της στο χρόνο αλλά και με το μοναδικό της φυσικό περιβάλλον. Την προστατεύει η Σφακτηρία, μακρόστενο νησί στον κόλπο της Πύλου, αλλά και το Βενετσιάνικο Κάστρο της που δεσπόζει στην περιοχή. Είναι επίσης έδρα προγραμμάτων παγκόσμιας επιστημονικής σημασίας, των Nestor και Laertis.

 

Αμφιθεατρικά κτισμένη, με κέντρο την ευρύχωρη πλατεία της που κυριαρχεί πάνω από το λιμάνι, έχει ύφος μεσογειακής νησιώτικης πολιτείας. Στο κέντρο της πλατείας των Τριών Ναυάρχων ξεχωρίζει το ομώνυμο μνημείο. Ένα τουρκικό κι ένα βενετσιάνικο κανόνι συμπληρώνουν το μνημείο, που δείχνοντας προς το λιμάνι παραπέμπουν σε ιστορικές αναδρομές. Τα μεγαλοπρεπή πλατάνια προσφέρουν τον ίσκιο τους στα τραπεζάκια των καφενείων, δημιουργώντας ένα μοναδικό μέρος για ανάπαυλα.

Τέλος, στην Πύλο βρίσκεται και το Αντωνοπούλειο Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί 680 περίπου χάλκινα, λίθινα, κεραμικά και οστέινα μικροαντικείμενα που χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Τηλ.: 27230 22448
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 8.30-15.00

Ημερήσιες Εκδρομές: Στο λιμάνι της Πύλου θα βρείτε καραβάκια «ταξί» που κάνουν διάφορες ημερήσιες εκδρομές. Για 1 ώρα και 50 λεπτά θα σας ταξιδέψουν από το λιμάνι στη νήσο Σφακτήρια και το Χελωνάκι όπου βρίσκονται τα μνημεία από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Μεθώνη: Το μικρό χωριουδάκι της Μεθώνης απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Πύλο και είναι γνωστό σαν ένα γραφικό ψαροχώρι. Το Κάστρο της,  ακριβώς πάνω στη παραλία στην άκρη του χωριού, παραμένει καλοδιατηρημένο και αξίζει να επισκεφτείτε. Κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια η Μεθώνη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και ναυτικά κέντρα της Μεσογείου.

Κορώνη:Τα στενά δρομάκια και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της δίνουν ένα μοναδικό χρώμα. Μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικά κεραμικά αφού η περιοχή είναι γνωστή για την παραγωγή κεραμικών από τις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι το 1970. Το Κάστρο της Κορώνης αποτελεί ένα από τα κομψότερα δείγματα βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται ακόμα οικίες και ναοί.

Φαράγγι της Νέδας:Το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας με θηλυκό όνομα, βρίσκεται μεταξύ των Νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Περιτριγυρισμένο από το όμορφο δάσος, η πλούσια βλάστηση συμπληρώνεται από τους καταρράκτες και τους μεγάλους άσπρους βράχους.