Tοπικά προϊόντα Μεσσηνίας

Ελιά: Η ελιά που καλλιεργείται στη Μεσσηνία αποτελεί το κυριότερο προϊόν της, ενώ ανήκει σε μια από τις ποικιλίες που δίνουν το εκλεκτό λάδι «Κορωνεϊκη Ποικιλία». Στη Μεσσηνία θα δείτε χιλιάδες ελαιόδεντρα. Η καλλιέργεια ευνοείται από τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες αφού υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 0°C.

Κρασιά: Το κρασί είναι βασικό προϊόν της Μεσσηνίας μετά το λάδι.  Οι παράγοντες που ευνοούν την καλλιέργεια είναι το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Μερικές από τις ποικιλίες της Μεσσηνίας είναι το Cabernet, Chardonnay, Ροδίτης και Φιλέρι. Τα αμπέλια της Μεσσηνίας είναι πλευρικά και ηλιόλουστα με αποτέλεσμα να καλλιεργείται ποιοτικό κρασί, καθώς υπάρχουν αναφορές για το κρασί της περιοχής από την εποχή του Νέστωρα. Θα βρείτε πολλά τοπικά οινοποιεία που μπορείτε να επισκεφτείτε και να σας προσφέρουν μια ξενάγηση στους χώρους και τους αμπελώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τοπικά προϊόντα μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα http://kalamatagastronomy.gr (από την οποία χρησιμοποιήθηκαν οι φωτογραφίες στο συγκεκριμένο άρθρο)